Historisk oktoberträff på Bro Glasbruk

Till vår oktoberträff hade vi bjudit in lokalhistorikerna Börje och Gudrun Sandén. Vi var tio medlemmar som träffades på Bro Glasbruk för att lyssna till berättelser från vår spännande historia.

Gudrun Sandén väver konstverk som behandlar historiska händelser som utspelat sig på platser som idag ligger i Upplands-Bro kommun. Varje väv har två motiv. Hennes man Börje Sandén utgick från tre av Gudruns vävar och berättade för oss om händelser från tre olika århundraden.

Den första väven har ett motiv från Håtunaleken som utspelade sig 1306. Hertigarna Erik och Valdemar överrumplade och tillfångatog sin bror kung Birger och fängslade honom i Nyköpings slott. Kungen frigavs efter ett par år och han bjöd 1317 sina bröder till vad som brukar benämnas Nyköpings gästabud. Bröderna fängslades och lämnades att svälta ihjäl i den låsta cellen. Enligt sägnen kastades nyckeln i Nyköpingsån.

Nästa väv flyttar oss fram till det blodiga 1500-talet och den roll S:t Eriks slott, som låg på Stäketön, spelade för de intriger och spel som ledde fram till Stockholms blodbad. Det var på S:t Eriks slott ärkebiskoparna med den politiska makten över Sverige höll till. Den sista biskopen Gustav Trolle var trogen den danska kungen Kristian (Tyrann) och Sten Sture och hans män beslutade att borgen skulle rivas ”för att aldrig mer återuppstå som ett fäste för landsförrädare”.

Den sista väven vi får se har motiv från 1700-talet. Sverige har förlorat mot Ryssland i ett krig som krävt många liv. En demonstration mot kungens krig urartar och klassas som upplopp. På sin väg mot Stockholm har demonstranterna passerat Ådö slott och Rösarring. Det hela slutar med en massaker vid Stockholms slott.

Text och foto: Lena Malmsten-Bäverstam, Ordblick

Comments are closed.